Barion Pixel
Oldal kiválasztása
Legismertebb fűszerként pizzák, olaszos ételek fűszerezésére, azonban kevesen vannak tisztában vele, hogy az oregánó (szurokfű) már hosszú évezredek óta gyógynövényként is bizonyít.

A népi gyógyászat leginkább gyulladáscsökkentésre használta, de hatékony volt étvágygerjesztő ként is. Hippokratész az idegek nyugtatónak tartotta, de az ókori Görögországban sérülések gyógyítására is rendszeresen használták.

Az ókori Egyiptomban köhögés csillapítóként alkalmazták, a középkorban pedig a különböző fertőzések ellen vetették be sikeresen. A leírások szerint használták még mandulagyulladásnál, de bőr- és menstruációs problémáknál például a fürdővízbe szórták. Az ókorban a katonák különösen szerették, mivel megakadályozta a sebek elfertőződését.

A Földön található összes növényt beleszámítva, az egyik leggazdagabb ásványi anyag forrás az oregánó, a kalcium, a magnézium, a cink, a vas, a kálium, a réz, a bór és a mangán található meg benne nagyobb mennyiségben.

Magas A- és C-vitamin tartálnak köszönhetően kiváló antioxidáns, magas niacin (B3) tartalma miatt jelentős szerepe van a sejtek energia-háztartásában és a DNS-lánc kijavításában.

A szurokfűolaj emésztést segítő, antibakteriális és antimikotikus hatással rendelkezik. Használják fűszerként, szájöblítőként és fogínyecsetelőként is.

De eredményesen alkalmazható paraziták és különböző gombás fertőzések ellen. Itt külön kiemelném napjaink talán elsőszámú közellenségét, a candidát. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy az oregánó nagymértékben segít szervezetünknek kiirtani a candida gombát. Tökéletes kiegészítője lehet egy candida diétának!