Barion Pixel
Oldal kiválasztása

A május és június hónapban virágzó hársfa az egyik legkedveltebb gyógynövényünk a népi gyógyászatban. A hársfa virágából készült tea, amely a kamillavirág után a legnépszerűbb háziszer, kiválóan alkalmas a megfázás és meghűlés okozta fájdalmak és láz csillapítására.

Az izzadás fokozásával és a köhögés enyhítésével segíti a szervezet megtisztulását. Ezen kívül idegerősítő hatása mellett vértisztítóként is használható, valamint enyhe szívműködést serkentő tulajdonsága is ismert.

A hársfa külsőleg is kiválóan alkalmazható bőrápolásra. Kozmetikai szerekben gyakran használják, de toroköblítéshez és fürdőkészítéshez is használható. A hársfa kérgéből készült porított szén fogporokhoz és sebgyógyító hintőporokhoz adható, mivel rendkívül jól szívja fel a nedvességet és elősegíti a bőr gyógyulását.

Gyógyító hatása és üdítő illata miatt a hársfa nemcsak a népi gyógyászatban, hanem az aromaterápiában is népszerű. Ha szeretnénk megelőzni vagy enyhíteni a meghűléses időszak kellemetlenségeit, érdemes beépíteni a hársfa teát vagy a készítményeket a mindennapi életünkbe. A természet ajándékaként bíztató és gyógyító erejével a hársfa valódi segítőtárs lehet a hűvösebb időszakokban.