Barion Pixel
Oldal kiválasztása

Hazánk egész területén megtalálható, legyen szó erdőkről, erdőszélekről, cserjésekről vagy út menti dísznövényekről, hegyoldalakról. A csipkebogyó a bokor áltermése, és a legértékesebb része e növénynek. Az érett bogyó piros színével hívogat, húsos belseje tele van számtalan apró maggal, melyek kissé szúrósak és szőrösek. Az érés októberben és novemberben következik be, és érdemes az első fagyok előtt, kocsány nélkül leszedni.

A csipkebogyó természetes A, B1, B2, E (a magjában), K és P vitaminok forrása, de főként C-vitamin tartalmáról híres. Emellett gazdag vasban és magnéziumban is, és festékanyaga, a karotinoid, természetes színezékként funkcionál.

Ezt a csodálatos növényt a népi gyógyászat is értékeli. Teaként fogyasztva enyhe gyulladáscsökkentő hatása van, különösen vese- és hólyagproblémák esetén. Az immunrendszert is erősíti, és serkenti a gyomorsav termelését, így étvágyjavítóként is ismert.

De a csipkebogyó jótékony hatásai nem merülnek ki itt. Lekvárok és szörpök készítése során is kiválóan használható, különösen ajánlott ízületi panaszok esetén. A szörp nem csak frissítő ital, hanem a szervezet erősítője is lehet.

Bőrápolási szempontból sem szabad figyelmen kívül hagyni ezt a kincses növényt. A magas A-vitamin tartalom elősegíti a bőr regenerálódását és sejtmegújulását. Hámló bőrre, hegekre, sebekre kiválóan alkalmazható, és a száraz bőrt is hatékonyan hidratálja. Ráadásul még a ráncokat és szarkalábakat is kisimítja.

Ez a gyönyörű csipkebogyó nem csupán színpompás dísze a természetnek, hanem valódi egészségvarázsló is, mely hozzájárulhat a természetes és harmonikus életvitelhez.