Oldal kiválasztása

Hazánk egész területén megtalálható, erdőkben, erdőszéleken, cserjésekben, út mentén, hegyoldalakban.

A bokor áltermése, melyet csipkebogyó néven ismerünk a legértékesebb. Éretten piros színű, húsos, benne nagyszámú mag található, mely sárgás színű, szúrós, szőrös. A termés októberben-novemberben érik, az első fagyok idején kocsány nélkül érdemes szedni.

Természetes A, B1, B2, E (magjában), K, P  vitamin forrás, de leginkább magas C vitamin tartalmáról híres, emelett vas és magnézium is megtalálható benne. Festékanyaga természetes karotinoid színezék.

Enyhe gyulladáscsökkentő, vese- és hólyag betegségek esetén teaként fogyasszuk. Immunerősítő, növeli a gyomorsavtermelést, ezért étvágyjavító.

A belőle készített lekvárok (melyek ízületi panaszok esetén ajánlunk), szörpök, mely nem csak kiváló üdítőital, hanem erősíti a szervezetet.

A-vitamin tartalma miatt bőrregeneráló, segíti a sejtmegújulást. Hámló bőrre, hegek, sebek kezelésére, a száraz bőr hidratálására. Kisimítja a ráncokat, szarkalábakat.

Enyhe hasfogó hatása van.